Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD) στις γάτες

Πρόκειται για μια διαταραχή συμπεριφοράς όπου μια γάτα θα κάνει επαναλαμβανόμενες, υπερβολικές συμπεριφορές φαινομενικά χωρίς λόγο. Για παράδειγμα, περιποίηση στο βαθμό που βγάζει τις τρίχες της. επαναλαμβανόμενες φωνές, να τρώει ή να πιπιλίζει ή να μασάει ύφασμα. Εάν συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να γίνει σταθερή συμπεριφορά. Η συμπεριφορά αυτή μπορεί να γίνει ένας μηχανισμός αντιμετώπισης όταν η γάτα έρχεται αντιμέτωπη με καταστάσεις που έρχονται σε σύγκρουση με τις ανάγκες της και οι γονείς μπορεί να ενισχύουν χωρίς να το θέλουν αυτή τη συμπεριφορά. Η ηλικία και το φύλο δεν φαίνεται να είναι παράγοντες στην καταναγκαστική συμπεριφορά.


Συμπτώματα και τύποι Επαναλαμβανόμενες φωνητικές εντολές (meowing) Υπερβολική περιποίηση Ταχυπαλμία: Μπορεί να ξεκινήσει κατά διαστήματα και να αυξάνει τη συχνότητα Μάσημα υφάσματος: Ορισμένες γάτες δείχνουν προτίμηση για έναν συγκεκριμένο τύπο ή υφή, και ορισμένες γάτες θα καταναλώνουν ακόμη και το ύφασμα.


Αιτίες

Η στάση και συμπεριφορά του γονέα προς το ζώο παίζει ρόλο στην καταναγκαστική συμπεριφορά. Οι συμπεριφορές μπορεί να αυξηθούν γρήγορα στη συχνότητα εάν ενισχύονται κατά κάποιο τρόπο από τον γονεά. Άγχος λόγω αλλαγών στο περιβάλλον. Πιο συχνές στις γάτες εσωτερικού χώρου λόγω του στρες του περιορισμού. Ψυχική διαταραχή.


Διάγνωση Ο κτηνίατρός σας θα πραγματοποιήσει μια αναλυτική φυσική εξέταση στο ζώο σας, λαμβάνοντας υπόψη το ιστορικό συμπτωμάτων και πιθανών συμβάντων που ενδέχεται να έχουν προκαλέσει αυτή την πάθηση. Το ιστορικό που παρέχετε μπορεί να δώσει στον κτηνίατρό σας στοιχεία σχετικά με τα βασικά προβλήματα συμπεριφοράς της γάτας. Θα διεξαχθεί ένα πλήρες προφίλ εξετάσεων αίματος και ούρων, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία επιβεβαίωσης ή αποκλεισμού σωματικών αιτιών για τη συμπεριφορά. Μπορεί να υπάρχει μια υποκείμενη ασθένεια, ή, μπορεί να είναι απόκριση σε περιορισμό, σύγκρουση, άγχος,στες ή απογοήτευση. Εάν ο γιατρός σας υποψιάζεται νευρολογικές αιτίες για τις συμπεριφορές, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια ηλεκτρονική σάρωση αξονικής τομογραφίας (CAT) ή μια μαγνητική τομογραφία (MRI) για την εξέταση του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού. Εάν υπάρχει υπερβολική συμπεριφορά περιποίησης, ο κτηνίατρός σας θα λάβει θραύσματα δέρματος για εργαστηριακή εξέταση και πιθανώς βιοψία δέρματος (δείγμα ιστού) για να προσδιορίσει εάν υπάρχουν παράσιτα ή άλλη ανιχνεύσιμη δερματική διαταραχή. Οι δερματικές αντιδράσεις που φαίνεται να σχετίζονται με τα τρόφιμα θα απαιτήσουν τροποποίηση της διατροφής προκειμένου να επιβεβαιωθεί η σχέση. Ακολουθούν ορισμένα πράγματα που ο κτηνίατρος σας θα λάβει υπόψη:

Κνησμό: Εξωτερικά παράσιτα Μυκητιακή δερματίτιδα Βακτηριακή δερματίτιδα Αλλεργική δερματίτιδα (συμπεριλαμβανομένων των τροφικών αλλεργιών) ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ Εξάνθημα

Πόνος: Διαταραχές του νευρικού συστήματος Ρήξη σπονδυλικού δίσκου (σπονδυλική στήλη) και σχετική φλεγμονή ενός νεύρου Οξεία ευαισθησία στην αφή ή σε άλλα ερεθίσματα Κανονική σεξουαλική συμπεριφορά Εμπόδιο απογοήτευση από τον περιορισμό Διαταραχές του νευρικού συστήματος Χρόνιος πόνος Βλάβες του εγκεφάλου από όγκους ή τραύματα Μετά από μια κρίση Μεταβολικές και ορμονικές διαταραχές Ανεπάρκεια βιταμινών Διαταραχή του ήπατος Υπερθυρεοειδισμός Δηλητηρίαση από μόλυβδο Νεφρική ανεπάρκεια Εντονο και συνεχές νιαούρισμα: Κανονική σεξουαλική συμπεριφορά Απώλεια ακοής Υπερθυρεοειδισμός Υπέρταση Δηλητηρίαση από μόλυβδο

Θεραπεία Μειώστε το περιβαλλοντικό στρες. Ρυθμίστε το πρόγραμμα της γάτας σας και αυξήστε την ωρα αγκαλιάς, παιχνιδιού και ηρεμίας στο χώρο. Εξαλείψτε όσο το δυνατόν πιο απρόβλεπτα γεγονότα. Ο περιορισμός δεν είναι καλή προσέγγιση. Προσπαθήστε να αφήσετε τη γάτα σας έξω πιο συχνά. Για μάσημα και πιπίλισμα υφάσματος: κρατήστε τα υφάσματα που σας ενδιαφέρουν μακριά από τη γάτα σας και φτιάξτε της μια σωστή διατροφή. Ο ολιστικός κτηνίατρός σας μπορεί να σας προτείνει Ομοιοπαθητική θεραπεία ή Ανθοθεραπεία που θα βοηθήσει φυσικά το ζώο χωρίς χημικά και παρενέργειες, η εναλλακτικές θεραπείες όπως, βιοσυντονισμό, βελονισμό, ρεικι κτλ. Οι ολιστικές θεραπείες βοηθουν θεαμάτικα ζώα με ψυχικές διαταραχές.


Θα πρέπει να έχετε υπομονή σχετικά με τη βελτίωση. Πριν ξεκινήσετε τη θεραπεία, διατηρήστε ένα αρχείο της συχνότητας των συμπεριφορών που εμφανίζονται κάθε εβδομάδα, ώστε να μπορείτε να μετρήσετε ρεαλιστικά την πρόοδο.


238 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων