Καταρράκτης σε σκύλους: Μπορείτε να αποφύγετε τη χειρουργική επέμβαση;

Τι είναι ο καταρράκτης σε σκύλους; Τα μάτια έχουν πρωτεΐνη και νερό μέσα τους. Ο καταρράκτης του σκύλου συμβαίνει όταν οι πρωτεΐνες των ματιών του σκύλου συγκεντρώνονται και σχηματίζουν ένα θολό φιλμ. Η μεμβράνη εμποδίζει το φως στο μάτι του σκύλου και μπορεί να προκαλέσει κάποια απώλεια όρασης. Τελικά, οι πρωτεΐνες συνεχίζουν να συγκεντρώνονται και ολόκληρος ο φακός μπορεί να θολώσει. Εάν αυτό καλύπτει τον φακό του σκύλου σας, τότε μπορεί να τυφλωθεί τελείως. Ο καταρράκτης στους σκύλους είναι στην πραγματικότητα αρκετά συνηθισμένος. Συνήθως, οι κτηνίατροι θα σας πουν ότι η χειρουργική επέμβαση είναι η μόνη επιλογή για να εμποδίσετε το σκυλί σας να τυφλωθεί. Αλλά ο καταρράκτης έχει διαφορετικές αιτίες… και υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να τον αποτρέψετε και να τον διαχειριστείτε φυσικά. Ανατομία ματιών σκύλου

Αν και τα μάτια του σκύλου μοιάζουν πολύ με τα δικά μας μάτια… υπάρχουν κάποιες διαφορές. Τα σκυλιά και τα άλλα ζώα έχουν τρία βλέφαρα, σε σύγκριση με τα δύο δικά μας. Εκτός από το άνω και κάτω βλέφαρο, έχουν και ένα τρίτο, συνήθως αόρατο βλέφαρο. Ο κερατοειδής είναι το μέρος του ματιού που βλέπετε και όπου μπορεί να εμφανιστούν έλκη. Το φως αντανακλάται από το πίσω μέρος του βλεφάρου μέσω του διαυγούς τμήματος του ματιού. Αυτός είναι ο κερατοειδής. Η ίριδα είναι το έγχρωμο μέρος του ματιού. Η κόρη, το μαύρο κέντρο του ματιού, ελέγχει πόσο φως εισέρχεται. Σε έντονο φως, η κόρη είναι μικρότερη. Σε χαμηλό φωτισμό, η κόρη μεγαλώνει. Πίσω από την ίριδα βρίσκεται ο φακός, ο οποίος εστιάζει το φως πίσω στον αμφιβληστροειδή. Η λεπτή μεμβράνη που προστατεύει τον σκληρό χιτώνα, είναι ο επιπεφυκότας. Οι αδένες παρέχουν ένα λιπαρό υγρό που λιπαίνει τα καπάκια ώστε να μην κολλάνε όταν ανοιγοκλείνουν. Το λευκό του ματιού, είναι σχετικά σκληρό. Εάν τα μάτια του σκύλου σας τον ενοχλούν, θα αλλάξουν χρώμα. Μπορεί να φαίνονται κοκκινωπά ή ροζ, που σημαίνει ότι είναι ερεθισμένα ή πονάνε.


Τι προκαλεί τον καταρράκτη στους σκύλους; Ο καταρράκτης έρχεται με τα γηρατειά για τους ανθρώπους, επομένως περιμένουμε να έρθει με τα γεράματα και για τους σκύλους. Και αυτό είναι αλήθεια… εν μέρει. Υπάρχουν όμως και άλλα πιθανά ερεθίσματα για τον καταρράκτη. Αυτά περιλαμβάνουν … Σακχαρώδη διαβήτη Τραυματισμό ή φλεγμονή των ματιών Τραύμα Γεννητικές ανωμαλίες Έκθεση σε τοξικές χημικές ουσίες Ηλεκτροπληξία Διατροφική ανεπάρκεια (σε νεοαπογαλακτισμένα κουτάβια, επίσης υπασβεστιαιμία) Ανοσοποιητικό ή άλλη χρόνια νόσο* Κληρονομική νόσο Κάπνισμα (μην αφήνετε τον σκύλο σας να αναπνέει παθητικό κάπνισμα) Κληρονομικός καταρράκτης Ο καταρράκτης των περισσότερων σκύλων είναι κληρονομικός. Περισσότερες από 100 ράτσες σκύλων είναι γνωστό ότι έχουν καταρράκτη. Υπάρχουν ορισμένες γονιδιακές μεταλλάξεις που κάνουν τον σκύλο σας πιο επιρρεπή στον καταρράκτη. Οι φυλές που είναι επιρρεπείς στον καταρράκτη περιλαμβάνουν… Αμερικανικό τεριέ Staffordshire Τεριέ της Βοστώνης Silky Terrier West Highland White Terrier Αυστραλιανός Ποιμενικός Bichon Frize Κόκερ Σπάνιελ Γαλλικό μπουλντόγκ Χαβανέζικο Λαμπραντόρ Ριτρίβερ Μινιατούρα Schnauzer Σγουρόμαλλο σκυλάκι Σιβηρικό χάσκι

Πώς οι κτηνίατροι διαγιγνώσκουν τον καταρράκτη Ο κτηνίατρός σας θα κάνει μια ενδελεχή οφθαλμολογική εξέταση για να επιβεβαιώσει εάν ο σκύλος σας έχει καταρράκτη. Θα πρέπει να αξιολογήσει… Έκταση και πυκνότητα καταρράκτη Ταχύτητα αλλαγής Επίπεδο φλεγμονής των ματιών Ποσότητα απώλειας όρασης Μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν οφθαλμίατρο για πιο προχωρημένες εξετάσεις. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει υπερήχους ή ηλεκτροαμφιβληστροειδογραφία. (Αυτή η δοκιμή μετρά την ηλεκτρική απόκριση των κυττάρων στον αμφιβληστροειδή). Μπορεί να κάνουν άλλα διαγνωστικά ρουτίνας όπως αιματολογικές εξετάσεις για να αποκλείσουν άλλες ασθένειες.


Θεραπεία Καταρράκτη σε Σκύλους Οι κτηνίατροι λένε ότι δεν υπάρχει γνωστός τρόπος για να αναστρέψετε ή ακόμα και να επιβραδύνετε την εξέλιξη του καταρράκτη. Σε 'ανώριμο' καταρράκτη, ο κτηνίατρός σας μπορεί να προτείνει οφθαλμικές σταγόνες μέχρι να προχωρήσει περαιτέρω ο καταρράκτης. Αλλά γενικά, θα σας πουν η χειρουργική επέμβαση καταρράκτη είναι η μόνη επιλογή. Είναι όμως αλήθεια αυτό; Μελέτες εξέτασαν την ιατρική διαχείριση (έναντι χειρουργικής) του καταρράκτη σκύλου, χωρίς μεγάλη επιτυχία. Ωστόσο, υπάρχει κάποια ενθαρρυντική έρευνα, τόσο για ανθρώπους όσο και για σκύλους με καταρράκτη. Μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια το 2015 διαπίστωσε ότι η θεραπεία με λανοστερόλη (ένα μόριο που μοιάζει με χοληστερόλη) μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα του καταρράκτη. Στην πραγματικότητα, υπάρχει τώρα τουλάχιστον μία εταιρεία που προσφέρει οφθαλμικές σταγόνες lanesterol για σκύλους. Ωστόσο, αυτό είναι ένα πολύ νέο προϊόν και η ασφάλεια είναι αμφισβητήσιμη. Ισχυρίζονται ότι θεραπεύουν όλα τα στάδια εκτός από τον υπερώριμο καταρράκτη. Αλλά η έρευνα λέει ότι οι σταγόνες από μόνες τους δεν είναι αποτελεσματικές χωρίς ενέσιμη λανοστερόλη επίσης. Επομένως, μπορεί να ρωτήσετε τον κτηνίατρό σας για να μάθετε περισσότερα.. Άλλοι ερευνητές έχουν βρει ότι ένα διπεπτίδιο που ονομάζεται N-Acetylcarnosine μπορεί επίσης να αναστρέψει ή να βελτιώσει τον καταρράκτη που σχετίζεται με την ηλικία. Εάν αυτές οι θεραπείες γίνουν διαθέσιμες, θα μπορούσαν να αλλάξουν τη ζωή για πολλούς Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν φυσικά βήματα που μπορείτε να κάνετε για να επιβραδύνετε την εξέλιξη του καταρράκτη. Η διατροφή για την υποστήριξη των ματιών είναι εξαιρετικά σημαντική. Και μερικά βότανα ή συμπληρώματα μπορούν να βοηθήσουν. Πώς να διαχειριστείτε τον καταρράκτη σκύλου με φυσικό τρόπο Μια ισορροπημένη, υγιεινή διατροφή είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να παρέχετε για να βοηθήσετε με τον καταρράκτη του σκύλου. Όπως πάντα, ταΐστε μια φυσική τροφή, κατά προτίμηση ωμή διατροφή. Αποφύγετε επεξεργασμένα, αμυλούχα τρόφιμα όπως κροκέτες. Στη συνέχεια, προσθέστε μερικές τροφές και συμπληρώματα που ενδυναμώνουν τα μάτια. Ποια θρεπτικά συστατικά βοηθούν τα μάτια; Αυγά: Τα αυγά είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, λουτεΐνης και ζεαξανθίνης. Όλα αυτά έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο καταρράκτη. Άπαχα κρέατα: ιδανική πηγή ψευδαργύρου που υποστηρίζει τα μάτια. Πορτοκαλί τροφές: τα καρότα και η κολοκύθα είναι μόνο δύο τροφές πλούσιες σε καροτίνη για να ταΐσετε τον σκύλο. Μύρτιλα: γεμάτα αντιοξειδωτικά, τα μύρτιλλα είναι μια υγιεινή τροφή Πράσινα φυλλώδη λαχανικά: το μπρόκολο και το λάχανο είναι πλούσια σε φυτοθρεπτικά πράσινα φυλλώδη λαχανικά για να ταΐσετε τον σκύλο. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Ε: σπανάκι, αμύγδαλα, έλαιο φύτρων σιταριού, αβοκάντο, ελαιόλαδο.


Βότανα και συμπληρώματα για τα μάτια Υπάρχουν μερικά συμπληρώματα και βότανα που μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία των ματιών του σκύλου σας. Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: αυτά τα απαραίτητα λιπαρά είναι γνωστά για τα οφέλη τους στην υγεία των ματιών. Είναι καλύτερο να αποφεύγετε το ιχθυέλαιο, το οποίο καταστρέφει τους ωκεανούς και είναι συχνά μολυσμένο. Αντίθετα, προσθέστε μια καθαρή, βιώσιμη πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Ασταξανθίνη. Αυτό είναι το ίδιο αντιοξειδωτικό που κάνει ροζ τον σολομό, τις γαρίδες και τα φλαμίνγκο!) Μέλι Ευκαλύπτου. Ορισμένοι βοτανολόγοι ισχυρίζονται ότι αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αδιαφάνειας του φακού. Ταμπονάρετε μια μικρή ποσότητα μελιού στο κάτω βλέφαρο κάθε μέρα για μερικές εβδομάδες. Hachimijiogan. Έρευνες έχουν δείξει ότι αυτή η κινεζική φυτική φόρμουλα μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη του καταρράκτη. Ξεκινήστε αυτό σε πρώιμα στάδια αν είναι δυνατόν. Μπορεί να βοηθήσει με τον διαβητικό καταρράκτη. Εκχύλισμα μύρτιλλου με βιταμίνη Ε. Μελέτες δείχνουν ότι αυτός ο συνδυασμός μπορεί να βοηθήσει να σταματήσει η εξέλιξη του καταρράκτη. Ομοιοπαθητικές οφθαλμικές σταγόνες Cineraria. Οι ομοιοπαθητικές οφθαλμικές σταγόνες που παρασκευάζονται από τον χυμό Cineraria maritima μπορούν να είναι αποτελεσματικές στην εξάλειψη του καταρράκτη. Αραιώστε τις σταγόνες στο μισό με αποστειρωμένο φυσιολογικό ορό. Ocu-GLO RX. Αυτό το φυσικό συμπλήρωμα περιέχει λουτεΐνη, εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και άλφα-λιποϊκό οξύ. Είναι μια αντιοξειδωτική φόρμουλα που υποστηρίζει την υγεία των φακών. Μπορεί να επιβραδύνει τον καταρράκτη, ειδικά σε διαβητικούς σκύλους.


Μπορείτε να αποτρέψετε τον καταρράκτη του σκύλου; Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ενισχύσετε τη γενική υγεία του σκύλου σας. Αυτό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καταρράκτη, ειδικά καθώς γερνάει. Αρχικά, αντιμετωπίστε τυχόν υποκείμενες παθήσεις ή τραυματισμούς που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καταρράκτη. Αυτά περιλαμβάνουν μακροχρόνια προβλήματα όπως αυτοάνοσες ασθένειες, παθήσεις του δέρματος ή των αρθρώσεων.


Μία ολιστική θεραπεία, σχεδιασμένη στον οργανισμό, είναι πάντοτε μια θεραπεία που μπορεί

να βοηθήσει τον οργανισμό από μέσα προς τα έξω. Μια θεραπεία που βοηθά το ζώο ψυχικά και σωματικά να νιώσει καλύτερα.


Ο καταρράκτης του σκύλου είναι σοβαρός, αλλά δεν χρειάζεται να είναι τρομακτικός. Με γρήγορη δράση και φυσικό τρόπο ζωής, μπορείτε να βοηθήσετε το ζώο σας να εχει μια ευτυχισμένη, υγιή ζωή. Μπορεί να μην έχει την ίδια όραση που είχε σαν κουτάβι, αλλά θα προσαρμοστεί. Ακόμα και εντελώς τυφλοί σκύλοι μπορούν να ζήσουν γεμάτοι, δραστήριοι, χαρούμενοι!


Το άρθρο όπως και όλα έιναι ενημερωτικά. ΠΑΝΤΟΤΕ να ρωτάτε και να συμβουλεύεστε τον κτηνίατρο που παρακολουθεί και γνωρίζει το ζώο σας.


413 Προβολές0 Σχόλια