Μια Ολιστική Προσέγγιση στους Όγκους των ζώων (καρκίνο)

Ο καρκίνος είναι σε άνοδο στους σκύλους και τις γάτες. Τα περισσότερα ενήλικα ζώα θα αντιμετωπίσουν τον καρκίνο… αυτό είναι γεγονός. Αλλά αν είστε προετοιμασμένοι, οι πιθανότητες επιβίωσης θα αυξηθούν. Εάν διαγνωστεί έγκαιρα, οι μισοί από όλους τους καρκίνους είναι ιάσιμοι. Και ευτυχώς, έχετε επιλογές όσον αφορά τη θεραπεία!


Γιατί οι φυσικές θεραπείες είναι οι καλύτερες Οι κτηνίατροι και οι γιατροί χρησιμοποιούν τις ίδιες θεραπείες για τον καρκίνο που χρησιμοποιούσαν πριν από 70 χρόνια: χημειοθεραπεία και ακτινοβολία. Και τα δύο λειτουργούν γενικά με τον ίδιο τρόπο: καταστρέφουν τα κύτταρα. Όχι μόνο τα καρκινικά κύτταρα, αλλά όλα τα κύτταρα. Η ελπίδα είναι ότι τα καρκινικά κύτταρα πεθαίνουν πριν πεθάνουν τα υγιή κύτταρα. Η ολιστική ιατρική προσεγγίζει τον καρκίνο διαφορετικά. Ενώ οι συμβατικές θεραπείες για τον καρκίνο σκοτώνουν σημαντικά κύτταρα του ανοσοποιητικού και άλλα υγιή κύτταρα, η ολιστική προσέγγιση στον καρκίνο υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά το σώμα να καταπολεμά τους όγκους φυσικά. Οι θεραπείες για τον καρκίνο που έχουν τη μεγαλύτερη επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα είναι: Χημειοθεραπεία Ακτινοβολία Στεροειδή

Το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να καταπολεμήσει τον καρκίνο Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ήδη εξοπλισμένο για να αντιμετωπίσει τον καρκίνο. Στην πραγματικότητα, οι νεότερες θεραπείες για τον καρκίνο (ανοσοθεραπεία) επικεντρώνονται στη χρήση του ανοσοποιητικού συστήματος για τη θανάτωση των καρκινικών κυττάρων. Τα καρκινικά κύτταρα είναι διαφορετικά από τα φυσιολογικά κύτταρα, επομένως το ανοσοποιητικό σύστημα είναι σε θέση να τα αναγνωρίσει και να τα σκοτώσει γρήγορα. Και, όπως θα δείτε, χρησιμοποιεί θρεπτικά συστατικά στη διατροφή για να το βοηθήσει. Εδώ είναι μερικά από τα κύτταρα του ανοσοποιητικού που βοηθούν στην καταπολέμηση του καρκίνου:


Λεμφοκύτταρα Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι λεμφοκυττάρων, τα οποία είναι εξειδικευμένα λευκά αιμοσφαίρια: Β κύτταρα Τ κύτταρα

Τόσο τα Β όσο και τα Τ κύτταρα παράγονται στον μυελό των οστών. Ωριμάζουν και στη συνέχεια ταξιδεύουν στον σπλήνα και στους λεμφαδένες, όπου είναι έτοιμοι να καταπολεμήσουν τον καρκίνο και τις λοιμώξεις. Τα Β κύτταρα παράγουν ειδικές πρωτεΐνες που ονομάζονται αντισώματα. Τα αντισώματα είναι σαν μικρές σημαίες που προσκολλώνται σε κατεστραμμένα κύτταρα έτσι τα καρκινικά κύτταρα εντοπίζονται και επισημαίνονται ως μη φυσιολογικά από αυτά τα αντισώματα. Μόλις τα καρκινικά κύτταρα επισημανθούν από τα Β κύτταρα, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού που ονομάζονται φαγοκύτταρα βλέπουν τις σημαίες και κινούνται μέσα και καταβροχθίζουν και καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα. Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι Τ κυττάρων: Βοηθητικά Τ κύτταρα Φονικά Τ κύτταρα

Τα βοηθητικά Τ κύτταρα ελέγχουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Εκκρίνουν χημικούς αγγελιοφόρους και συντονίζουν όλα τα άλλα κύτταρα του ανοσοποιητικού. Τα φονικά Τ κύτταρα προσκολλώνται σε οποιαδήποτε κύτταρα που είναι μολυσμένα ή καρκινικά και τα καταστρέφουν.


Ουδετερόφιλα (Neutrophils) Τα ουδετερόφιλα είναι εξειδικευμένα λευκά αιμοσφαίρια που βοηθούν επίσης στην καταπολέμηση των καρκινικών κυττάρων. Τα ουδετερόφιλα έχουν μόνο μια δουλειά… να σκοτώνουν! Καταπίνουν τα καρκινικά κύτταρα και εγχέουν χημικές ουσίες που προκαλούν την αυτοκαταστροφή των μολυσμένων κυττάρων. Ένα από τα προβλήματα με τη χημειοθεραπεία και ορισμένες θεραπείες ακτινοβολίας είναι ότι μπορούν να μειώσουν τον αριθμό των ουδετερόφιλων. Αυτό ανοίγει τον ζώο σε βακτηριακές, ιογενείς και μυκητιασικές λοιμώξεις μετά τη θεραπεία. Διαχείριση των όγκων με φυσικό τρόπο


Βήμα #1: Σταματήστε το Kibble (ξηρά τροφή)

Ο στόχος σας είναι να υποστηρίξετε το ανοσοποιητικό σύστημα του ζώου σας ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει τα καρκινικά κύτταρα. Επομένως, είναι σημαντικό να μην ταΐζετε τροφές που καταπονούν το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό μπορεί να φαίνεται προφανές, αλλά εάν ταΐζετε το ζώο σας με κροκέτες, ταΐζετε τα συστατικά του που θα απομακρύνουν την προσοχή του ανοσοποιητικού του συστήματος από τα καρκινικά κύτταρα. Υπάρχουν πραγματικά και επικίνδυνα συστατικά σε κροκέτες και επεξεργασμένα τρόφιμα που όχι μόνο καταπονούν το ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά μπορούν να προκαλέσουν άμεσα καρκίνο. Τα πιο κοινά ζητήματα τροφών για ζώα που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του περιλαμβάνουν:

Μυκοτοξίνες (Mycotoxins) Οι μυκοτοξίνες είναι μούχλες που προκαλούν καρκίνο και βρίσκονται στα δημητριακά και στους ξηρούς καρπούς. Το Συμβούλιο Καταναλωτών του Χονγκ Κονγκ διαπίστωσε ότι σχεδόν 40 δημοφιλείς τροφές για ζώα (συμπεριλαμβανομένων των Purina, Hill’s και AvoDerm) περιείχαν επικίνδυνες μυκοτοξίνες. Η Purina απάντησε στις δοκιμές και είπε ότι αυτές οι τοξικές χημικές ουσίες είναι ένας «αναπόφευκτος ρύπος». Στην ίδια μελέτη, τα Purina, Iams και Solid Gold βρέθηκαν επίσης να περιέχουν μελαμίνη ή κυανικό οξύ, το οποίο είναι άλλο ένα ισχυρό καρκινογόνο.


Ετεροκυκλικές Αμίνες (Heterocyclic Amines) Πρόκειται για καρκινογόνες ουσίες που είναι αποτέλεσμα θέρμανσης κρέατος και ψαριού. Μια μελέτη του 2003 έλαβε δείγμα 25 εμπορικών τροφών για ζώα και όλες εκτός από μία περιείχαν κάποιου είδους καρκινογόνο. Από αυτά τα 25 δείγματα, τα 13 από αυτά περιείχαν ετεροκυκλικές αμίνες. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη του 2012 από τον RJ Tureski έδειξε ότι 14 στους 16 φαινομενικά «υγιείς» σκύλους είχαν μέσα τους αυτή την χημική ουσία που προκαλεί καρκίνο.


Ακρυλομίδια (Acrylomides) Τα ακρυλομίδια σχηματίζονται όταν τα λαχανικά και τα δημητριακά θερμαίνονται. Είναι τοξικά για τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα και μπορούν επίσης να προκαλέσουν καρκίνο.


PBDEs

Οι περισσότερες τροφές για ζώα περιέχουν PBDE ή πολυβρωμιωμένους διφαινολαιθέρες. Αυτό είναι ενδιαφέρον γιατί το PBDE είναι ένα επιβραδυντικό φλόγας που είχε απαγορευτεί στις ΗΠΑ το 2004! Οι ερευνητές δοκίμασαν τις πρώτες ύλες των τροφών για ζώα πριν υποστούν επεξεργασία και τα PBDE δεν υπήρχαν… κάτι σχετικά με τη θέρμανση και την επεξεργασία των τροφών για ζώα παράγει επιβραδυντικά φλόγας που τρώει ο σκύλος σας. Τα PBDE είναι παρόμοια με τα PCB, τα οποία συνδέονται με τον καρκίνο και την εξασθενημένη ανάπτυξη του εγκεφάλου.


Glyphosate Το glyphosate είναι το δραστικό συστατικό του ζιζανιοκτόνου Roundup. Αυτό το γνωστό ζιζανιοκτόνο μπορεί να προκαλέσει καρκίνο, στειρότητα, εγκεφαλικές διαταραχές και καρδιακές παθήσεις. Οι περισσότερες κροκέτες περιέχουν συστατικά γεμάτα γλυφοσάτη όπως καλαμπόκι, σόγια και παντζάρια. Μάλιστα, οι ερευνητές Anthony Samsell και Stephanie Seneff ανέλυσαν τις τροφές για ζώα για την παρουσία αυτού του καρκινογόνου. Κάθε τροφή για ζώα που δοκιμάστηκε περιείχε γλυφοσάτη.


Βήμα #2: Ταΐστε φρέσκα,φυσικά τρόφιμα

Οι ωμές τροφές αλλά και το φρέκσο μαγειρεμένο φαγητό συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου. Όσο περισσότερες ωμές τροφές ταΐζετε το ζώο σας, τόσο χαμηλότερος είναι ο κίνδυνος καρκίνου του.


Βήμα #3: Προσθέστε φρέσκα φρούτα και λαχανικά

Το 2005, οι ερευνητές εξέτασαν τη σχέση μεταξύ λαχανικών, βιταμινών και του κινδύνου καρκίνου της ουροδόχου κύστης στα σκωτσέζικα τεριέ. Οι γονείς συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τη διατροφή και τα συμπληρώματα των σκύλων τους και οι ερευνητές αξιολόγησαν τον κίνδυνο μεταβατικού κυτταρικού καρκινώματος στην ουροδόχο κύστη. Οι σκύλοι που έτρωγαν σκούρα πράσινα, κίτρινα και πορτοκαλί λαχανικά 3 φορές την εβδομάδα ή περισσότερες είχαν 90% μείωση στον κίνδυνο καρκίνου και οι σκύλοι που έτρωγαν σταυρανθή λαχανικά είχαν μόνο 70% μείωση στον κίνδυνο καρκίνου. Επιπλέον, τα συμπληρώματα βιταμινών δεν είχαν καμία σημαντική επίδραση στον κίνδυνο καρκίνου. Και το kibble βασίζεται σε συμπληρώματα βιταμινών για τη διατροφική του αξία. Ο λόγος που τα σκυλιά που έτρωγαν φρούτα και λαχανικά είχαν χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε ένα φυτοχημικό στα φρούτα και στα λαχανικά που ονομάζεται πολυφαινόλη. Οι πολυφαινόλες μπορούν να αναστείλουν τα κύτταρα που προκαλούν μεθυλίωση του DNA, η οποία είναι ένας κύριος μηχανισμός καρκίνου. Μπορούν επίσης να επανενεργοποιήσουν τα σιγασμένα γονίδια στα καρκινικά κύτταρα και να προκαλέσουν το θάνατό τους. Τόσο in vitro όσο και in vivo μελέτες δείχνουν ότι οι πολυφαινόλες μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου. Οι πολυφαινόλες μπορούν επίσης να ελέγξουν την ανάπτυξη και τη διαίρεση των κυττάρων (και ο καρκίνος σχηματίζεται όταν τα κύτταρα διαιρούνται ανεξέλεγκτα). Οι πολυφαινόλες είναι πιο πλούσιες σε αυτά τα τρόφιμα: Μπαχαρικά όπως κύμινο και τζίντζερ Βότανα όπως η μέντα και η ρίγανη Σκούρα μούρα όπως τα βατόμουρα Λαχανικά όπως αγκινάρες, σπανάκι και μπρόκολο Άλλα φρούτα, όπως μήλα, ρόδια, ροδάκινα, δαμάσκηνα, πορτοκάλια, λεμόνια και βερίκοκο. Μπορείτε να ερευνήσετε όλες τις πολυφαινόλες και τις κορυφαίες πηγές τροφίμων τους στο phenol-explorer.eu.


Βήμα #4: Καθαρός αέρας & Άσκηση Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για ένα ζώο με καρκίνο είναι η τακτική άσκηση. Ερευνητές στο Ινστιτούτο Karolinska στη Στοκχόλμη δημοσίευσαν μια μελέτη το 2014 που έδειξε πώς η άσκηση μπορεί να επαναπρογραμματίσει τον καρκίνο. Χώρισαν τους υγιείς ανθρώπους σε δύο ομάδες και τους ζήτησαν να κάνουν ποδήλατο για τρεις μήνες… με ένα μόνο πόδι. Στη συνέχεια συνέκριναν το DNA στα μυϊκά κύτταρα του ασκούμενου και μη ασκούμενου ποδιού και διαπίστωσαν ότι υπήρχαν νέα σχέδια μεθυλίωσης στο ασκούμενο πόδι. Πολλές από τις αλλαγές αφορούσαν μέρη του γονιδιώματος που παίζουν ρόλο στο μεταβολισμό, την απόκριση στην ινσουλίνη και τη φλεγμονή. Έτσι, η άσκηση αποσιωπά τα γονίδια που εμπλέκονται στη χρόνια φλεγμονή, γεγονός που θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί η τακτική άσκηση μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου και άλλων ασθενειών. Η άσκηση αυξάνει επίσης την έκφραση των γονιδίων που καταστέλλουν τους όγκους και την έκφραση των ογκογονιδίων, τα οποία είναι μη φυσιολογικά γονίδια που προδιαθέτουν τα κύτταρα να εξελιχθούν σε καρκίνο.


Σκεφτείτε να Πείτε Όχι στη Βιοψία Μια βιοψία είναι όταν ο κτηνίατρός σας παίρνει ένα δείγμα ιστού από το ζώο και το στέλνει στο εργαστήριο για ανάλυση. Στη συνέχεια, τα κύτταρα εξετάζονται για να διαπιστωθεί εάν είναι καρκινικά. Αυτά είναι τα καλά νέα… … λοιπόν, ποια είναι τα άσχημα νέα; Το πρόβλημα με τη βιοψία είναι ότι τείνει να σπέρνει καρκινικά κύτταρα. Η σπορά σημαίνει ότι τα καρκινικά κύτταρα μπορούν να αποσπαστούν κατά τη διάρκεια της βιοψίας… και μπορούν να ταξιδέψουν σε άλλα μέρη του σώματος. Αυτή η εξάπλωση του καρκίνου ονομάζεται μετάσταση. Η διαφορά μεταξύ της βιοψίας και της χειρουργικής αφαίρεσης των όγκων είναι ότι η χειρουργική επέμβαση επιτρέπει στον κτηνίατρο να συλλέξει μια καλή ποσότητα υγιούς ιστού γύρω από τον όγκο, για να βεβαιωθεί ότι όλα τα καρκινικά κύτταρα έχουν αποκοπεί. Αυτό μειώνει τον κίνδυνο σποράς και μετάστασης. Μόλις αφαιρεθούν οι όγκοι, τότε μπορούν να σταλούν στο εργαστήριο για εξέταση. Αυτό είναι κάτι που αφού μικήσετε με τον κτηίατρό σας, μπορείτε να επιλέξετε.


Βήμα 5#: Προσθέστε συμπληρώματα για την καταπολέμηση του καρκίνου Έλαιο CBD Η έρευνα δείχνει ότι το έλαιο CBD και άλλες ουσίες στην κάνναβη έχουν αντικαρκινική δράση. Έχει ακόμη αποδειχθεί ότι εμποδίζει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων και αυξάνει τον θάνατο των καρκινικών κυττάρων. Συνολικά, το έλαιο CBD: Βοηθά τα φονικά κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος να προκαλέσουν θάνατο καρκινικών κυττάρων Σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα εμποδίζοντας την ικανότητά τους να παράγουν ενέργεια Έχει αντικαρκινικές ιδιότητες που επιβραδύνουν και αναστέλλουν την ανάπτυξη των κυττάρων του γλοιώματος Μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της αποτελεσματικότητας της συμβατικής θεραπείας του καρκίνου Έτσι, η CBD ήταν μια σημαντική προσθήκη στη θεραπεία του καρκίνου των ζώωνμε βάση το ανοσοποιητικό.


Ωμέγα-3 Λιπαρά Οξέα Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (EFAs) παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση των καρκινικών κυττάρων. Τα ωμέγα-3 λιπαρά δεν μειώνουν απλώς τη φλεγμονή, αλλά έχουν και αντικαρκινικές ιδιότητες. Τα ωμέγα-3 λιπαρά μπορούν να κάνουν τα καρκινικά κύτταρα πιο ευαίσθητα στις ελεύθερες ρίζες κάνοντας την κυτταρική τους μεμβράνη λιγότερο άκαμπτη. Αυτό κάνει τα καρκινικά κύτταρα πιο ευάλωτα σε βλάβες. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ειδικά το DHA και το EPA, έχει επίσης αποδειχθεί ότι επιβραδύνουν την αναπαραγωγή των καρκινικών κυττάρων και δημιουργούν απόπτωση (θάνατος καρκινικών κυττάρων).


Η αφαίρεση ενός όγκου δεν κάνει τίποτα για τη θεραπεία του καρκίνου. Απλώς αφαιρεί την οπτική ένδειξη της παρουσίας του. Ως γονέας ζώου, μπορεί να είναι παρηγοριά να βλέπεις έναν όγκο να εξαφανίζεται. Αλλά αν δεν αντιμετωπίσουμε τα υποκείμενα ζητήματα που την προκάλεσαν η ασθένεια θα επιμείνει και θα εκδηλωθεί αλλού στο σώμα. Θυμηθείτε…το ζώο δεν γνωρίζει ούτε ενδιαφέρεται για τη διάγνωση του καρκίνου του. Θέλει απλώς να περπατάει, να παίζει και να κάνει όλα τα πράγματα που του αρέσει να κάνει. Αλλά συναισθήματα όπως ο φόβος συχνά καθοδηγούν την ανθρώπινη λήψη αποφάσεων σε περιόδους κρίσης. Είναι μια κατανοητή αντίδραση να θέλεις να πολεμήσεις και να καταστρέψεις τον καρκίνο. Αλλά ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσετε το ζωο είναι να εστιάσετε σε αυτό που θα ωφελήσει περισσότερο την ποιότητα ζωής του… και όχι απλώς να σας κάνει να νιώσετε.


Ολιστική Θεραπεία

Μια ολιστική θεραπεία βοηθά το ζώο ψυχικά και σωματικά. Δίνει ποιότητα στη ζώη του ζώου και βοηθά τον οργανισμό χωρίς να τον επιβαρύνει.


Αρχές Ολιστικής Θεραπείας Καρκίνου σε ζώα Λιγότερα συστατικά σε μια σωστά ισορροπημένη δίαιτα φρέσκων τροφίμων = καλύτερη διατροφή και ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα. Λιγότερα εμβόλια και φαρμακευτικά προϊόντα = λιγότερη τοξική προσβολή στον οργανισμό, ειδικά στο μικροβίωμα και το ανοσοποιητικό σύστημα. Λιγότερες ιατρικές επεμβάσεις = λιγότερη επιδείνωση του καρκίνου, μειώνοντας την τάση για μετάσταση ή ανάπτυξη. Αποφύγετε τα συνθετικά συμπληρώματα = λιγότερη δουλειά για τον οργανισμό, αφήνοντας περισσότερη ενέργεια για την αντιμετώπιση του καρκίνου. Λιγότερο άγχος = περισσότερος χρόνος για παιχνίδι και απόλαυση της οικογένειας. Λιγότερος φόβος = περισσότερη ενέργεια για θεραπεία. Ποιότητα ζωής Ο πρωταρχικός μου στόχος είναι να παρέχω στους ασθενείς μου την καλύτερη ποιότητα ζωής για όσο το δυνατόν περισσότερο. Το αποτέλεσμα θα ποικίλλει ανάλογα με τις ατομικές συνθήκες κάθε ζώου. Αλλά έχω δει σίγουρη επιτυχία όταν επικεντρωνόμαστε στην υποστήριξη της θεραπευτικής ικανότητας του ζώου… και αφήνουμε την ιδέα της «καταπολέμησης» του καρκίνου.


Το άρθρο όπως και όλα είναι ενημερωτικό. Μπορείτε πάντοτε να μιλήσετε με τον κτηνίατρό σας που γνωρίζει το ζωάκι σας.