Πως λειτουργεί η Ομοιοπαθητική- Ολιστική θεραπεία σε ζώα

Η ομοιοπαθητική είναι ένα φυσικό, ολιστικό σύστημα θεραπείας που λειτουργεί εξαλείφοντας την υποκείμενη ανισορροπία στο σώμα ενός ζώου που προκαλεί ανεπιθύμητα συμπτώματα. «Ολιστική» είναι ένας όρος ομπρέλας που περιλαμβάνει πολλές εναλλακτικές θεραπείες, όπως ο βελονισμός, τα βότανα, η ομοιοπαθητική και τα αποστάγματα λουλουδιών, που λαμβάνουν υπόψη ολόκληρο τον ασθενή και όχι μόνο το άρρωστο ή τραυματισμένο μέρος. Η ομοιοπαθητική είναι ένας συγκεκριμένος τύπος «ολιστικής» θεραπείας, αλλά δεν είναι όλες οι ολιστικές θεραπείες «ομοιοπαθητικές». Στην ομοιοπαθητική, η υγεία ορίζεται ως όχι μόνο η απουσία συμπτωμάτων, αλλά ένα αίσθημα ευεξίας και ζωτικότητας. Οι αρχές της ομοιοπαθητικής δηλώνουν ότι υπάρχουν τρία πιθανά αποτελέσματα της θεραπείας: καταστολή, ανακούφιση και θεραπεία.


Η καταστολή απαλλαγεί από συγκεκριμένα συμπτώματα, αλλά οδηγεί την ασθένεια σε άλλα κανάλια αρνούμενη την έκφραση του σώματος για την αρχική ασθένεια. Συχνά, παρόλο που το πιο ανησυχητικό σύμπτωμα έχει εξαφανιστεί, ο ασθενής αισθάνεται χειρότερα συνολικά. Η ανακούφιση σημαίνει ανακούφιση των συμπτωμάτων όπως η ασπιρίνη αντιμετωπίζει τον πόνο. Ωστόσο, στην ανακούφιση, το φάρμακο πρέπει να επαναλαμβάνεται συχνά. Αντιμετωπίζοντας μόνο τα συμπτώματα και όχι ολόκληρο το άτομο, η αλλοπαθητική κτηνιατρική τείνει να περιορίζεται στα δύο πρώτα αποτελέσματα. Η θεραπεία, ο μόνος στόχος της ομοιοπαθητικής, σημαίνει ότι το σώμα εξαλείφει ολόκληρη την ασθένεια, όχι μόνο τα συμπτώματα, και ανεβαίνει σε μια κατάσταση βέλτιστης υγείας. Η σύγχρονη κτηνιατρική εστιάζεται ιδιαίτερα στην καταστολή των συμπτωμάτων της νόσου και όχι στη θεραπεία της αιτίας της. Ωστόσο, τα συμπτώματα είναι απλώς ο τρόπος του σώματος να επιστρέψει σε κατάσταση ισορροπίας. Η καταστολή των συμπτωμάτων με φάρμακα ή χειρουργική επέμβαση μπορεί να οδηγήσει σε μια ασθένεια βαθύτερα, με αποτέλεσμα να εμφανιστεί ένα διαφορετικό, και συχνά πιο σοβαρό σύνολο συμπτωμάτων, ενώ παραμένει η αρχική υποκείμενη ανισορροπία.


Ένα κοινό παράδειγμα αυτού φαίνεται στη θεραπεία συμπτωμάτων αλλεργίας στο δέρμα με στεροειδή φάρμακα, όπως η πρεδνιζόνη. Η ανακούφιση από τα συμπτώματα όπως ο κνησμός και τα καυτά σημεία μπορεί να είναι γρήγορη, αλλά μόλις ολοκληρωθεί η πορεία των στεροειδών, το αρχικό πρόβλημα επανέρχεται αμέσως. Το γεγονός ότι το δέρμα είναι ένα από τα πιο σημαντικά όργανα αποτοξίνωσης του σώματος ξεχνάμε στη βιασύνη να εξαλείψουμε τα συμπτώματα. Όταν η προσπάθεια του σώματος να απαλλαγεί από τοξίνες μέσω του δέρματος καταστέλλεται, πρέπει να βρεθεί μια άλλη οδός, όπως το αναπνευστικό σύστημα (χρόνιες λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, βρογχίτιδα ή άσθμα) ή το πεπτικό σύστημα (έμετος, διάρροια, φλεγμονώδης νόσος του εντέρου ή ακόμη και καρκίνος). Εν τω μεταξύ, το ανοσοποιητικό σύστημα έχει κατασταλεί, το ήπαρ και τα νεφρά ατόνισαν και η συνολική υγεία του ζώου μειώθηκε. Η ομοιοπαθητική χρησιμοποιείται για περισσότερα από 200 χρόνια. Ακολουθεί τη θεωρία του Αριστοτέλη. Για παράδειγμα, το ipecac σε μεγάλες δόσεις θα προκαλέσει ναυτία, σιελόρροια και βίαιο εμετό σε ένα υγιές άτομο. Αντίθετα, το ομοιοπαθητικό ipecac μπορεί να θεραπεύσει τα ίδια συμπτώματα σε έναν άρρωστο ασθενή. Επιπλέον, η ομοιοπαθητική χρησιμοποιεί την αρχή της «ελάχιστης δόσης». Οι ομοιοπαθητικές θεραπείες παρασκευάζονται από φυσικές ουσίες, όπως φυτά και μέταλλα, τα οποία είναι πολύ αραιωμένα (δυναμικά) και ανακινούνται (προκαλούνται), γεγονός που εξαλείφει τυχόν τοξικές επιδράσεις της φυσικής ουσίας. Για παράδειγμα, πολλές θεραπείες γίνονται από δηλητήρια φιδιών, δηλητηριώδη φυτά και τοξικές ουσίες όπως το αρσενικό. Άλλες θεραπείες παρασκευάζονται από καλοήθεις ουσίες όπως το αλάτι και το γάλα. Το ομοιοπαθητικό βιβλίο περιέχει χιλιάδες θεραπείες που έχουν δοκιμαστεί διεξοδικά (αποδεδειγμένα) σε υγιή οργανισμούς.


Στην ομοιοπαθητική, τα συμπτώματα είναι σημαντικά εργαλεία, τόσο για τον προσδιορισμό της θεραπείας που απαιτείται στην περίπτωση, όσο και για την παρακολούθηση της διαδικασίας επούλωσης. Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι και τα δύοζώα πάσχουν από πνευμονία και διαγνώστηκαν ότι έχουν τον ίδιο τύπο βακτηρίων στους πνεύμονες. Στη σύγχρονη κτηνιατρική, και τα δύο ζώα θα θεραπεύονταν με το ίδιο αντιβιοτικό, καθώς και με κατασταλτικό του βήχα. Τώρα, ας πούμε ότι ένας ασθενής έχει υψηλό πυρετό και σοβαρό βήχα που είναι χειρότερο τη νύχτα και όταν ξαπλώνει. Ο άλλος ασθενής εχει ελαφρή πυρετό, αλλά βήχει πράσινο φλέγμα και ο βήχας είναι καλύτερος αφού πίνει ζεστό νερό. Ένας ομοιοπαθητικός θα θεωρούσε ότι το σώμα κάθε ασθενούς επεξεργάζεται τη λοίμωξη με διαφορετικό τρόπο και θα συνταγογραφούσε διαφορετικά διαθέματα για κάθε ένα από αυτά. Δεν θα δοθεί κατασταλτικό του βήχα, καθώς ο βήχας είναι ο τρόπος με τον οποίο το σώμα εξαλείφει τη λοίμωξη εξαναγκάζοντας τα νοσούντα κύτταρα και το υγρό να βγει από τους πνεύμονες.

Συνδυαστικές θεραπείες έναντι κλασικής ομοιοπαθητικής


Οι κλασικοί ομοιοπαθητικοί δίνουν μόνο μία θεραπεία κάθε φορά, συνήθως σε μεγάλα χρονικά διαστήματα (συχνά εβδομάδες έως μήνες). Η συνταγογράφηση πρέπει να είναι εξαιρετικά ακριβής και ακόμη και τότε, τα συμπτώματα μπορεί να επιδεινωθούν προτού βελτιωθούν. δηλαδή, ο ασθενής βιώνει μια «επιδείνωση». Η ομοτοξικολογία, ένας κλάδος της ομοιοπαθητικής που χρησιμοποιεί συγκεκριμένα συνδυαστικά φάρμακα, προχωρά ακόμη περισσότερο στη διαδικασία και έχει παρόμοιο ποσοστό επιτυχίας με την κλασική ομοιοπαθητική, συχνά με λιγότερες επιδείξεις και άλλα προβλήματα στην πορεία. Είναι πάντα σημαντικό να θυμόμαστε ότι το «φυσικό» δεν ισούται με «ασφαλές». Ενώ τα ομοιοπαθητικά φάρμακα είναι συχνά πολύ πιο ήπια και ασφαλέστερα από πολλά συμβατικά φάρμακα, οι σοβαρές ή χρόνιες ασθένειες πρέπει πάντα να αντιμετωπίζονται υπό την καθοδήγηση ενός ομοιοπαθητικά εκπαιδευμένου κτηνιάτρου.


Διαχείριση ομοιοπαθητικών θεραπειών Ρίξτε το υγρό απευθείας στο στόμα του ζώου ή στα ούλα. Εναλλακτικά, ρίξτε τη δόση σε μια μικρή ποσότητα θερμαινόμενου νερού στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε ένα σταγονόμετρο για τη χορήγηση του αραιωμένου φαρμάκου. Τα σφαιρίδια μπορούν να θρυμματιστούν και να αδειάσουν στο στόμα του ζώου με ένα μικρό κομμάτι χαρτί τυλιγμένο σαν χωνί ή διπλωμένο σε ένα μικρό φάκελο. Για οξείους τραυματισμούς, τραύματα και ασθένειες, το φάρμακο μπορεί να χορηγείται κάθε 15 λεπτά για την πρώτη ώρα, μειώνοντας σε κάθε 30 λεπτά για την επόμενη ώρα και στη συνέχεια μία φορά την τρίτη ώρα. Αυτό μπορεί να είναι το μόνο που απαιτείται για την τόνωση της διαδικασίας επούλωσης και την επίλυση της ανισορροπίας. Εάν χρειαστεί, οι επόμενες δόσεις μπορούν να χορηγηθούν 1 έως 5 φορές την ημέρα. Στις εκδηλώσεις χρόνιων παθήσεων, η χορήγηση 4 φορές την ημέρα είναι η γενική σύσταση. Καθώς τα συμπτώματα υποχωρούν, μειώστε τη συχνότητα της δοσολογίας σε δύο φορές την ημέρα και μετά σε μία φορά την ημέρα. Εάν τα συμπτώματα επανεμφανιστούν, αυξήστε ξανά τη δόση και διατηρήστε 2-3 φορές την ημέρα ανάλογα με τις ανάγκες και μειώστε σταδιακά τη δόση ξανά.


Τα φάρμακα που συνταγογραφούνται από έναν ομοιοπαθητικό κτηνίατρο μπορεί να δοσολογούνται διαφορετικά και οι οδηγίες πρέπει να ακολουθούνται προσεκτικά. Η ομοιοπαθητική αυξάνεται ραγδαία σε δημοτικότητα λόγω της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητάς της. Σε σωστές δραστικότητες, είναι αρκετά απαλό για χρήση σε μικρά κουτάβια και γατάκια. Οι συνδυαστικές θεραπείες μπορούν να είναι ένας οικονομικός και αποτελεσματικός τρόπος για να βοηθήσουμε τα ζώα μας να επουλωθούν από περιοδικούς τραυματισμούς ή ασθένειες. Μπορούν επίσης να είναι ευεργετικά στην υποστήριξη της διαδικασίας επούλωσης από πιο χρόνιες παθήσεις όταν χρησιμοποιούνται μαζί με οποιεσδήποτε απαραίτητες αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής.


167 Προβολές0 Σχόλια