Πώς να αντιμετωπίσετε την ψυχαναγκαστική συμπεριφορά του σκύλου σας?

Οι ψυχαναγκαστικές διαταραχές (ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, OCD) εμφανίζονται σε σκύλους, αν και όχι σε μεγάλη συχνότητα. Αυτές οι συμπεριφορές είναι υπερβολές των κανονικών συμπεριφορών του σκύλου.


Οι συνηθισμένες συμπεριφορές σκύλων που μπορούν να χαρακτηριστούν ως καταναγκαστικές περιλαμβάνουν περιστροφή, κυνηγητό ουράς, δάγκωμα μύγας (που δεν υπάρχει), ελαφρύ κυνήγι, αποφλοίωση, μάσημα, κοίταγμα στο κενό, πιπιλίζοντας ένα παιχνίδι ή πιπίλισμα σε ένα μέρος του σώματος.


Τι προκαλεί τις ψυχαναγκαστικές διαταραχές στα σκυλιά; Οι ψυχαναγκαστικές διαταραχές προκαλούνται από σύγκρουση, άγχος και / ή απογοήτευση. Με κάθε αγχωτικό συμβάν που συναντά ο σκύλος σας, υπάρχει μια απελευθέρωση νευροδιαβιβαστών που εμπλέκονται στην απόκριση στρες. Όταν ένας σκύλος είναι απογοητευμένος ή αγχωμένος, μπορεί να αρχίσει να κάνει μια φυσιολογική συμπεριφορά, όπως να κρατάει ένα παιχνίδι στο στόμα του για να ανακουφίσει αυτό το άγχος. Εάν κρατάτε το παιχνίδι στο στόμα του μειώνει πραγματικά τους νευροδιαβιβαστές που εμπλέκονται με το αγχωτικό συμβάν, ο σκύλος είναι πιθανό να κάνει ξανά αυτήν τη συμπεριφορά όταν αγχωθεί. Για ορισμένα σκυλιά, αυτή η συμπεριφορά γίνεται τελετουργική και επαναλαμβανόμενη λόγω της έντονης ανταμοιβής που σχετίζεται - μείωση του φυσιολογικού αισθήματος άγχους ή απογοήτευσης. Με την πάροδο του χρόνου, οι καταναγκαστικές συμπεριφορές εξελίσσονται και χειροτερεύουν. Τα σκυλιά συχνά αρχίζουν να κάνουν την καταναγκαστική συμπεριφορά με οποιοδήποτε αγχωτικό γεγονός. Η συμπεριφορά μπορεί να κάνει δύσκολη τη ζωή του σκύλου αντικαθιστώντας τον κανονικό ύπνο και τις συνήθειες διατροφής. Μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό στον σκύλο καθώς η ώθηση για την εκτέλεση της συγκεκριμένης συμπεριφοράς γίνεται όλο και πιο δυνατή. Τα σκυλιά που κυνηγούν τις ουρές τους συχνά καταλήγουν να ακρωτηριάζουν την ουρά που απαιτεί ακρωτηριασμό, ενώ τα σκυλιά που πιπιλίζουν συχνά προκαλούν δερματικές λοιμώξεις.


Μερικές φορές, αυτό που φαίνεται να είναι μια καταναγκαστική συμπεριφορά είναι στην πραγματικότητα μια συμπεριφορά που το ζώο αναζητά την προσοχή.Ο καλύτερος τρόπος για να μάθετε εάν το σκυλί σας έχει προδιάθεση για έναν συγκεκριμένο τύπο συμπεριφοράς είναι να μιλήσετε στον κτηνίατρό σας σχετικά με τη γενετική προδιάθεση της φυλής του.


Πώς αντιμετωπίζετε τις ψυχαναγκαστικές διαταραχές σε σκύλους;


Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε αν νομίζετε ότι ο σκύλος σας έχει ψυχαναγκαστική διαταραχή είναι να πάτε στον κτηνίατρό σας ή στον εναλλακτικό θεραπευτή για βοήθεια. Επειδή οι ιατρικές καταστάσεις μπορούν να προκαλέσουν σημάδια παρόμοια με την καταναγκαστική συμπεριφορά σε σκύλους, είναι εξαιρετικά σημαντικό να αποκλειστούν ιατρικές ασθένειες όπως νευρολογικές, ενδοκρινικές, γαστρεντερικές και ορθοπεδικές διαταραχές.

Ο σκύλος σας θα πρέπει να υποβληθεί σε ενδελεχή φυσική εξέταση, καθώς και να εξετάσει το εργαστήριο πριν εξετάσει τη θεραπεία για μια ψυχαναγκαστική διαταραχή. Εάν το σκυλί σας είναι εντελώς υγιές και απαλλαγμένο από πόνο, μπορεί να έχει ψυχαναγκαστική διαταραχή.


Οι εναλλακτικές θεραπείες ειναι ιδανικές για το ζώο σας!


Όταν οι καταναγκαστικές συμπεριφορές αντιμετωπίζονται νωρίς και γρήγορα, η πρόγνωση είναι πολύ καλύτερη από ό, τι αν έχουν εξελιχθεί σε χρόνια κατάσταση.

166 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων