Mελατονίνη σε ζώα- Ολα όσα πρέπει να ξέρετε.

Η μελατονίνη μπορεί να αποτρέψει ένα ευρύ φάσμα ασθενειών και επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης.

Μπορεί να γνωρίζετε τη μελατονίνη ως την ορμόνη επειδή βοηθά στον έλεγχο του κύκλου ύπνου-αφύπνισης του σώματος. Η μελατονίνη είναι επίσης μια σημαντική ορμόνη για την ενέργεια. Βοηθά στην προστασία των μιτοχονδρίων που τροφοδοτούν τα κύτταρα με ενέργεια. Και, ως ισχυρό αντιοξειδωτικό, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου.

Έχει αμέτρητα άλλα οφέλη για το σώμα του ζώου σας.


Όπου το σώμα κάνει τη μελατονίνη Η μελατονίνη που εκκρίνεται από την επίφυση εισέρχεται σε κάθε κύτταρο του σώματος. Μπορεί ακόμη και να διασχίσει το φράγμα αίματος-εγκεφάλου. Όμως η επίφυση δεν είναι το μόνο μέρος του σώματος που παράγει και εκκρίνει μελατονίνη. Η μελατονίνη προέρχεται επίσης από τους Σιελογόνους αδένες τον Οισοφάγο την Επένδυση του στομάχου Στην πραγματικότητα, μια γαλλική μελέτη του 2017 ανέφερε ότι η μελατονίνη στον πεπτικό σωλήνα ήταν δέκα έως 100 φορές υψηλότερη από ότι στο αίμα. Και υπήρχε 400 φορές περισσότερη μελατονίνη στο γαστρεντερικό σωλήνα από ό, τι στην επίφυση. Αυτό σημαίνει ότι η μελατονίνη μπορεί να κάνει πολύ περισσότερα από τη βοήθεια σε προβλήματα ύπνου. Σε αυτήν την ανάρτηση θα καλύψω μερικούς από τους τρόπους με τους οποίους η μελατονίνη υποστηρίζει την υγεία του ζώου σας. Αυτή η φυσική ορμόνη παίζει βασικούς ρόλους. Μια ανεπάρκεια μελατονίνης μπορεί να αυξήσει τη συνολική φλεγμονή στο σώμα. Μπορεί επίσης να καταστρέψει το ανοσοποιητικό σύστημα. Και τα δύο αυτά προβλήματα δημιουργούν μεγαλύτερο κίνδυνο χρόνιας νόσου. Επομένως, είναι ζωτικής σημασίας να διατηρήσετε τα φυσικά επίπεδα μελατονίνης του ζώου σας.


Πολλές πτυχές του σημερινού τρόπου ζωής (για εμάς και τα ΄ζωα μας) μπορούν να προκαλέσουν μείωση της μελατονίνης. Και είναι δύσκολο να αποφευχθούν. Το Glyphosate (το ζιζανιοκτόνο γνωστό ως Roundup) είναι παντού. Είναι στο φαγητό μας, το νερό μας και είναι στον αέρα μας. Το Glyphosate βλάπτει το σώμα με αμέτρητους τρόπους, ένας από τους οποίους εξαντλεί τη μελατονίνη. Η τρυπτοφάνη είναι ένα δομικό στοιχείο τόσο της μελατονίνης όσο και της σεροτονίνης (η ορμόνη που ρυθμίζει τη διάθεση). Ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί επίσης σεροτονίνη για την παραγωγή μελατονίνης. Έτσι το glyphosate μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα μελατονίνης του ζώου. Η σίτιση βιολογικών τροφίμων μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση της έκθεσης του σκύλου σας σε glyphosate.


Ηλεκτρομαγνητικές συχνότητες και ακτινοβολία (EMF-EMR)

Αυτή είναι μια άλλη κοινή περιβαλλοντική τοξικότητα. Το EMF-EMR μειώνει τα επίπεδα της μελατονίνης σε όλα τα σώματα (ανθρώπων και ζώων). Αυτή είναι η τεχνητή ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από

Wi-Fi

Κινητά τηλέφωνα

Έξυπνοι μετρητές

Ασύρματο τηλέφωνο

Υπολογιστές

Πύργοι κινητού τηλεφώνου

Κεραίες


Η έκθεση στο EMF-EMR μπορεί να προκαλέσει ανεπάρκεια μελατονίνης που οδηγεί σε διαταραχές του ύπνου. Αυτό συμβαίνει ακόμη και σε ζώα, που παρουσιάζουν σημάδια γνωστικής δυσλειτουργίας. Μια εύκολη αλλαγή είναι να απενεργοποιήσετε το Wi-Fi τη νύχτα και όταν φεύγετε από το σπίτι.


Ηλεκτρικό φως Το φως καταστέλλει την παραγωγή μελατονίνης… που είναι εντάξει στο φως της ημέρας. Αλλά το σώμα αρχίζει να παράγει μελατονίνη μετά το σκοτάδι. Αυτό σημαίνει ότι ο ηλεκτρικός φωτισμός τη νύχτα μπορεί να καθυστερήσει την έναρξη της παραγωγής μελατονίνης. Άλλες αιτίες χαμηλής μελατονίνης περιλαμβάνουν: Στρες Ορισμένα φάρμακα Πιστεύεται επίσης ότι η παραγωγή μελατονίνης μειώνεται με την ηλικία, αν και ορισμένοι ειδικοί διαφωνούν.


Προώθηση της φυσικής μελατονίνης


Οι υγιεινές συνήθειες του τρόπου ζωής υποστηρίζουν την παραγωγή μελατονίνης στο σώμα. Και αυτό ξεκινά με το φαγητό. Τα τρόφιμα που ενισχύουν τη μελατονίνη (πλούσια σε τρυπτοφάνη) είναι: Κρέατα που τρέφονται με χόρτο, Πουλερικά βοσκοτόπων, Φρέσκα αυγά, Άγρια ψάρια, γάλα από αγελάδες που τρέφονται με χόρτο (αν και μερικά σκυλιά δεν τα πανε καλά τα γαλακτοκομικά προϊόντα, επομένως προσέξτε). Τα λαχανικά όπως τα σπαράγγια, το μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών βοηθούν επίσης την παραγωγή μελατονίνης. Το ασβέστιο βοηθά τον οργανισμό να κάνει μελατονίνη. Έτσι, τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο μπορούν επίσης να βοηθήσουν. Εάν στο ζώο σας αρέσουν τα φρούτα, καλές επιλογές είναι οι μπανάνες, ο ανανάς. Απλά μην παρακάνετε τα φρούτα… γιατί θα τρέφετε πάρα πολύ ζάχαρη. Δίνεται καλύτερα ως θεραπεία ενίσχυσης της μελατονίνης! Για όλα τα τρόφιμα, αγοράζετε βιολογικά όποτε μπορείτε, για να αποφύγετε τα φυτοφάρμακα όπως το glyphosate. Οι καλές συνήθειες ύπνου βοηθούν επίσης στην παραγωγή μελατονίνης. Το σώμα παράγει μελατονίνη τη νύχτα. Μειώστε τα φώτα το βράδυ (ειδικά λαμπτήρες LED και CFL). Απενεργοποιήστε υπολογιστές και Wi-Fi. Αυτό επιτρέπει στο σώμα να εχει καλό ύπνο. Κοιμηθείτε σε ένα σκοτεινό δωμάτιο και αφαιρέστε τα ηλεκτρονικά από την κρεβατοκάμαρα ή οπουδήποτε κοιμάται το ζώο σας.

Η άσκηση μπορεί επίσης να αυξήσει τα επίπεδα μελατονίνης.


Οφέλη της μελατονίνης σε ζώα

Η μελατονίνη έχει πολλές χρήσεις σε ζώα. Η πιο συνηθισμένη είναι η διαχείριση προβλημάτων όπως: Αυπνία Ανησυχία Γνωστικές διαταραχές Κατάθλιψη, Πεπτικά προβλήματα. Εάν ο σκύλος σας δεν κοιμάται καλά, μπορεί να είναι ανήσυχος κατά τη διάρκεια της νύχτας. Μπορεί να τον ακούσετε να κινείται, να κλαίει ή να λαχάνιασε. Και φυσικά αυτό μπορεί να επηρεάσει και τον ύπνο τον δικό σας!


Μελατονίνη για άγχος Η μελατονίνη μπορεί να έχει μια ηρεμιστική επίδραση στο ανήσυχο ή φοβισμένο ζωο. Ανέφερα νωρίτερα τη σεροτονίνη. Η ίδια η σεροτονίνη είναι η «ορθή ορμόνη» που μπορεί να φωτίσει τη διάθεση του ζώου σας. Αλλά επιπλέον η σεροτονίνη βοηθά το σώμα να δημιουργήσει μελατονίνη, η οποία έχει αποδεδειγμένα ηρεμιστικά αποτελέσματα. Η μελατονίνη μπορεί να βοηθήσει ορισμένα σκυλιά με φοβίες όπως καταιγίδες ή πυροτεχνήματα. Μπορεί επίσης να βοηθήσει ένα σκυλί με άγχος αποχωρισμού. Μελατονίνη για γνωστική δυσλειτουργία σκύλου (CCD) Το ηλικιωμενο ζώο μπορεί να εμφανίζει σημάδια διαταραχής του ύπνου, λαχάνιασμα και ταχυπαλμία τη νύχτα. Ή μπορεί να τείνει να αποπροσανατολιστεί ή να μπερδευτεί ή να δείξει άλλες ασυνήθιστες συμπεριφορές. Μπορεί ακόμη και να έχει ατυχήματα σε εσωτερικούς χώρους. Η μελατονίνη μπορεί να βοηθήσει με το CCD. Μπορεί να βοηθήσει το ηλικιωμένο ζώο να έχει μια καλύτερη βραδινή ξεκούραση.


Μελατονίνη για τριχόπτωση Μερικά ζώα παρουσιάζουν απώλεια μαλλιών (αλωπεκία). Συχνά είναι εποχιακή και η τριχόπτωση συμβαίνει κυρίως στα πλευρά και στην πλάτη. Επειδή η αλωπεκία είναι συχνή την άνοιξη, μπορεί να οφείλεται στην έλλειψη ηλιακού φωτός το χειμώνα. Στην πραγματικότητα, ακόμη και οι συμβατικοί κτηνίατροι θα συνταγογραφήσουν μελατονίνη για αυτήν την πάθηση. Μελατονίνη για ζωτικά όργανα Η μελατονίνη έχει προστατευτικά οφέλη για πολλά σημαντικά όργανα του σώματος. Συκώτι Το ήπαρ μπορεί να υποστεί βλάβη όταν βομβαρδίζεται με πάρα πολλές τοξίνες. Τα αντιοξειδωτικά αποτελέσματα της μελατονίνης βοηθούν στην προστασία του ήπατος. Μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή, να αποτρέψει τον κυτταρικό θάνατο και να υποστηρίξει την υγεία των μιτοχονδρίων. Αυτή η δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της συσσώρευσης τοξινών. Νεφρά Όπως και το συκώτι, τα νεφρά μπορεί να κατακλυστούν από πάρα πολλές τοξίνες, όπως φυτοφάρμακα, χημικά και βαρέα μέταλλα. Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες της μελατονίνης μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία των νεφρών από βλάβες. Εγκέφαλος Η μελατονίνη μπορεί να περάσει από το φράγμα αίματος-εγκεφάλου. Οι νευροπροστατευτικές ικανότητές του μπορούν να προστατεύσουν τον εγκέφαλο. Με τη σταθεροποίηση του φραγμού αίματος-εγκεφάλου… η μελατονίνη μπορεί να περιορίσει την εγκεφαλική βλάβη από στρες όπως τραυματική εγκεφαλική βλάβη ή εγκεφαλικό. Μπορεί να βοηθήσει με εγκεφαλικές παθήσεις όπως το Αλτσχάιμερ ή το Πάρκινσον. Πνεύμονες Ανέφερα ότι η μελατονίνη είναι ένας ισχυρός αντιοξειδωτικός και ανοσοποιητικός ρυθμιστής. Αυτοί οι ρόλοι σημαίνει ότι μπορεί επίσης να βοηθήσει στην προστασία των πνευμόνων από ιούς και άλλα παθογόνα. Η μελατονίνη έχει συνδεθεί με την προστασία του πνεύμονα από οξειδωτικό τραυματισμό, προ-φλεγμονώδη απελευθέρωση κυτοκινών και στρατολόγηση φλεγμονωδών κυττάρων. Θυροειδής Μελέτες σε ζώα αναφέρουν ότι η μελατονίνη μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του θυρεοειδούς αδένα από δυσλειτουργία. Και ο ρόλος του ως ανοσοδιαμορφωτή μπορεί να είναι ένας παράγοντας.

Καρδιά Η μελατονίνη μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της καρδιαγγειακής βλάβης. Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Μπορεί να αποτρέψει καρδιακή ανεπάρκεια. Και μπορεί να αναστείλει την ίνωση (ουλές) του καρδιακού ιστού.


Αντι γήρανση Η ισχυρή αντιοξειδωτική ικανότητα της και η ικανότητα καταστολής της κορτιζόλης, σημαίνει ότι είναι ένας καλός αντιγηραντικός παράγοντας. Το άρθρο όπως όλα έχει ενημερωτικό χαρακτήρα. Πριν δώσετε οτιδήποτε στο ζώο σας ρωτάτε και εμπιστεύεστε πάντα τον κτηνιάτρο ή ομοιοπαθητικό σας κτηνίατρο που γνωρίει το ζωάκι σας. Κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός.
213 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων